Hoe gebruik je een veilig wachtwoord?

Het is belangrijk dat je een veilig wachtwoord gebruikt. Een veilig wachtwoord is een code die niemand mag weten, met een wachtwoord kun je inloggen op een account . Als je geen veilig wachtwoord gebruikt op je computer kan je computer zomaar gehackt worden. Het hacken van een wachtwoord is te vergelijken met het openen van een cijferslot, op elke plaats is maar 1 mogelijkheid. Er zijn 26 letters, 26 hoofdletters, 10 cijfers en 34 leestekens, in totaal zijn er dus 96 mogelijkheden. Hoe gebruik je nou zo'n veilig wachtwoord? Als je een veilig wachtwoord wil gebruiken is het belangrijk dat dat wachtwoord voldoet aan de volgende eisen:

1: Er moet sowieso 1 cijfer, 1 letter, 1 hoofdletter en 1 leesteken in zitten, zo heeft het wachtwoord meer mogelijkheden en is het moeilijker te raden.

2:  Je wachtwoord moet lang zijn, korte wachtwoorden hebben minder mogelijkheden om te worden geraden.

3: Gebruik geen wachtwoord die in het woordenboek staat want zo'n wachtwoord word sneller geraden.

4: Ook is het handig vaak van wachtwoord te wisselen want, als de hacker dan probeert het te raden is het moeilijker omdat je het wachtwoord hebt veranderd

5: Ook kun je het beste bij elke site een ander wachtwoord gebruiken. Als je dan gehackt word weet de hacker niet van elke site je wachtwoord.

Een veilig wachtwoord is dus een wachtwoord met veel leestekens, hoofdletters, cijfers en kleine letters, zodat het wachtwoord moeilijk te kraken is. Een voorbeeld van een veilig wachtwoord is D3fbS!3uT3!.Toch kan een veilig wachtwoord ook makkelijk te onthouden zijn bij dit voorbeeld zie je namelijk met een beetje fantasie er De Facebooksleutel in. Ook is een veilig wachtwoord een wachtwoord die steeds word veranderd. Een onveilig wachtwoord is dus juist het omgekeerde. Een onveilig wachtwoord is bijvoorbeeld de naam van je huisdier met een getal. Een voorbeeld van een onveilig wachtwoord is: vlekkie13, vlekkie is bijvoorbeeld de naam van je konijn en 13 is hoe oud je bent. Een oveilig wachtwoord is dus een wachtwoord wat juist snel te raden is. 

Bij sommige accounts kan je ook kiezen om een wachtzin in te voeren. Een wachtzin is veel veiliger dan een lang wachtwoord. Ook is een wachtzin makkelijker te onthouden. Een voorbeeld van een wachtzin is: max rijdt in een grote mercedes. Om deze voorbeeld wachtzin te kraken heeft een hacker meer dan 1000 jaar nodig. Als je in de wachtzin hoofdletters en leestekens gebruikt bijvoorbeeld: Max rijdt in een GROTE Mercedes! dan is de wachtzin nog veiliger.

Filmpjes